Tärkeimmät ensin

Päivittäin postaaminen alkoi olla jo juttu, sellainen odotettu ja rakas juttu tän hektisen arjen keskellä, mutta sitten tuli stoppi. Meni ns. kuppi nurin stressin ja kaiken kanssa ja oli pakko hengähtää. Keskittyä tenttiin lukuun, viettää ilta kavereiden kesken ja miettiä hetki jotain aivan muuta. Pienen tauon jälkeen jaksaa taas!

Ja siitä itseasiassa halusinkin tänään kirjoittaa. Ajattelin listata, mitä kannattaa muistaa jos on vaikeassa elämäntilanteessa. Minähän en (ainakaan vielä) ole mikään hyvinvointialan asiantuntija, mutta sen verran monta vastoinkäymistä, vaikeaa ja liiankin kuormittavaa elämäntilannetta tässä vuosien varrella on kuitenkin tullut vastaan, että koen tietäväni jo jotakin. Ennen kaikkea musta tuntuu, että tän listan kirjoittaminen vois auttaa myös mua just nyt.

1. Pidä huolta itsestäsi. Huolimatta siitä kuinka paljon sulla on vastuutehtäviä, lapsia, koulutöitä ja töitä – nyt on aika pistää itsesi etusijalle. Riittävä uni, ruoka, liikunta ja rentoutuminen kantaa. Vaikeassa elämäntilanteessa pettää yleensä ensin kroppa tai pää ja jos haluaa ennaltaehkäistä sitä, niin täytyy pitää itsestään huolta. Se saattaa tuntua itsekkäältä, mutta kukaan eikä mikään hyödy sinusta, jollet pidä itsestäsi huolta. Eikä kukaan eikä mikään voi olla tärkeämpää kuin se, että pidät huolta itsestäsi – ei edes se lapsi, lapset kun tutkitusti hyötyvät vanhemmista jotka voivat hyvin.

2. Aikatauluta. Jaa huolet, murheet ja stressi niin, että sinulla on tietty aika päivästä ajatella ja työstää niitä. Kuormittavassa elämäntilanteessa stressi ja paha olo kolkuttaa jatkuvasti takaraivossa muiden juttujen lomassa ja väsyttää entistä enemmän.  On vaikeaa olla ajattelematta isoja asioita, mutta toisaalta jos ne ovat asioita joille et voi mitään tehdä, ei niihin kannata jäädä vellomaan. Anna itsellesi lupa turhautua, suuttua, väsyä ja olla surullinen, mutta älä jää vellomaan pahaan oloon. Ota vaikka jokaisesta päivästä itsellesi hetki, jolloin listaat stressin aiheet ja murheet ja konkreettisesti mietit, mitä voit juuri nyt tehdä asioille, mitä voit tehdä niille viikon päästä ja mitä kuukauden. Pikkuhiljaa stressinhallinta käy helpommaksi ja päivien aikana vapautuu resursseja joskus jonkun muunkin miettimiseen.

3. Tapaa läheisiä. Vietä aikaa perheesi, ystäviesi, kumppanisi ja lastesi kanssa. Se ei useimmiten maksa mitään, mutta antaa paljon. Yhteisöllisyys, yhteenkuuluvuus, hauskanpito ja yleensäkin yhdessäolo saavat murheet tuntumaan pienemmiltä. Jos jää yksin suurten tunteiden ja myllerrysten keskellä, on helppo unohtaa miten paljon hyviä juttuja elämään kuuluu.

4. Anna itsellesi lupa käydä asioita läpi yksin. Minä käytin vuosia siihen, että ahdistuin puhuessani muiden kanssa vaikeista tilanteista. Ahdistuin läheisten mielipiteistä ja ohjeista. Ahdistuin, kun joku kysy miten x asia on ratkennut juuri kun olin hetkeksi saanut muuta ajateltavaa. Aika monta vuotta meni, kunnes tajusin että voin vastata ”mulla on nyt vähän vaikeaa, mutta en oo vielä valmis puhumaan siitä.”  tai ”mä kerron sulle, kun musta tuntuu siltä.”

5. Anna muille lupa olla tukenasi. Silloinkin kun et halua puhua tai jakaa kaikkea, voit antaa ihmisille mahdollisuuden olla tukenasi. Voit kertoa suoraan mitä toivot, mitä tarvitset ja millaista läsnäoloa toivot. ”Voidaanko keksiä mulle jotain muuta ajateltavaa” ja ”Voitko auttaa mua asiassa x”  auttaa huomattavasti enemmän jaksamaan vaikeassa tilanteessa enemmän kuin sulkeutuminen ympäröivältä maailmalta.

Näillä vinkeillä mäkin pääsin perjantaina siihen tilaan, että mulla oli ensimmäistä kertaa viikkoon oikeesti hyvä ja rentoutunut olo vaikka kaikki on sekasin. Maltoin levätä ja tänä viikonloppuna onkin sitten aikaa ja energiaa laittaa taas asiat ja elämä kuntoon. Vielä kun muistais jatkossakin pitää huolta siitä omasta jaksamisesta.

Millasia vinkkejä teillä on siihen, kun elämässä myllertää?

Follow:

6 Comments

 1. 19/03/2017 / 10:19

  Todella hyvä postaus, tärkeitä asioita mietittäväksi ihan jokaiselle 🙂

  • suvi
   19/03/2017 / 10:30

   Kiitos 🙂 Helpotti itseäkin kun sai johonkin tälläsen lunttilistan 😉

 2. 19/03/2017 / 10:21

  Välillä on hyvä pysähtyä kun alkaa olemaan liikaa tekemistä. Itse otan aikaa omiin juttuihin kuten liikuntaan ja riittävään lepoon kun elämässä alkaa olemaan liian hektistä.

  • suvi
   19/03/2017 / 10:32

   Jep. Mua vaan aina ärsyttää että pitää ensin ”romahtaa” ennen ku tajuaa kantaa parempaa huolta itsestään. Joskus mä vielä opin – olkoon tää muistilista mun apuna! 😀

 3. 19/03/2017 / 12:26

  Olen itse huomannut kun asiat alkaa puristamaan tee jotain muuta, ihan mitä vain mistä tulee hyvä mieli. 🙂
  Sitä niin unohtaa, että pitäisi ruokkia sitä mistä tulee hyvä olo eikä velloutua ahditusta tuottaviin juttuihin. Tänään on hieno päivä nauttia auringosta ja ulkoilmasta ja vain olla ♡

Kommentoi