Mysteerimasu

Otsikko antaa jo jotakin osviittaa meidän viikonlopustamme. Istuimme nimittäin lähes koko perjantain päivystyksessä Möyhön mysteeristen masuvaivojen takia. Herättelin aamulla Möyhistä normaaliin tapaan, jotta pääsisin kouluun. Vaan sängystä löytyikin kippuralla makaileva, kuumeileva poika, joka ulvoi vatsakipuaan heti silmät avattuaan. Nostin Möyhiksen sohvalle, annoin vettä ja laitoin äänikirjan soimaan samalla kun maanittelin josko jotakin aamupalaa edes maistuisi. Sitten soitin terveyskeskuspäivystykseen ja isälleni, josko hän lähtisi kuskiksi.

Vajaa tunti myöhemmin istuimme terveysasemalla ja kummeksuttiin sitä, että vähäinen aamupala pysyi sisällä ja kuume nousi korkeaksi. Tunnissa 38,2 oli muuttunut 39,8. Saatiin särkylääke ja lähete sairaalapäivystykseen  – pelkona oli että oireet johtuvat umpparista. Kiireellinen lähete tarkoittikin Jorvin sairaalassa lähes 5 tunnin jonotusta, vaikka potilaita oli meidän lisäksemme kolme. Testejä ei juurikaan tehty ja vatsan tsekkaamisen sijaan lääkäri tsekkasi Möyhiksen korvat (?!) ja kirjoitti ummetuslääkettä. Tässä välissä Möyhis kieltäytyi juomasta maitoa, syömästä rahkaa ja kuumekin laski. Olon kohentuessa päädyttiin sitten lähtemään kotiin. Saatiin ohjeeksi palata lääkäriin jos kuume nousee tai kova vatsakipu palaa. Vatsan toiminta on edelleen hidasta mutta kivut loppuivat ja kuumekaan ei enää noussut. Silti Möyhis kieltäytyy maidosta, koska siitä tulee kuulemma vatsa kipeäksi.


Oireilu loppui lauantaina kokonaan, mutta maitoa en ole pakottanut juomaan. Möyhiksen puheiden ( ”vatsaan sattuu jos juo maitoa” ja ”en mä haluu maitoa, mun masu tulee siitä vihaiseksi”) perusteella vaihdettiin just in case viikoksi rahkat, jugurtit ja muut tuotteet laktoosittomiksi ja seuraillaan. Jännittää, onko nyt niin että meidän perheessä on kohta useampi ruokarajoitteinen. Etukäteen jo harmittaa, sillä itse moniallergisena ja ”laktoosivammaisena” tiedän, kuinka hankalaa elämä voi näiden rajoitteiden kanssa toisinaan olla.  Ajatuksena on siis kokeilla viikko laktoositonta elämää ja sitten palautella maitotuotteet pikkuhiljaa ja katsoa, alkaako oireet uudelleen. Silti ihmetyttää, mulla on nimittäin ollut käsitys että laktoosiin liittyvät ongelmat alkavat usein vasta lähempänä kouluikää.. Saas nähdä.

Onko teillä ollut vatsavaivaisia leikki-ikäisiä? Mistä vois olla kyse?

Follow:

2 Comments

 1. 28/03/2017 / 08:11

  Meillä nuo oireet helpotti kun siirryttiin täysin Valion luomumaitoon. Ps. En ole Valion sponsoroima enkä siellä töissä…

  • suvi
   28/03/2017 / 08:29

   Hmm.. No jos tuntuu et noi oireet jatkuu ni voisin kokeilla sitä seuraavaks. Maistuuko se erilaiselta? 😀 Mä en itse juo maitoa ollenkaan, niin en oikein osaa sanoa noista makueroista mitään 😀

Kommentoi