Music Monday : Youth Authority

Vihdoinkin on aika päästä fiilistelemään lempibändini uutta albumia. Good Charlotte julkaisi melkein 6 vuoden tauon jälkeen uusimman albuminsa heinäkuussa ja nyt kun se on kaikkien ulottuvilla spotifyssa on aika esitellä levyä teillekin. HC-tason fanitusta, hehkutusta ja ylisanojen käyttöä, mutta kaikki on varmasti ansaittua – kesän tulokas,  Youth Authority on nimittäin parasta, mitä Good Charlotte on tehnyt.


Life Changes
Avausraita Life Changes lukeutuu ehdottomasti mun lemppareihin. Tässä on kaikkia niitä elementtejä joista eniten pidän Good Charlotten musiikissa. Biisi on menevä, kertosäe tarttuva, sanoissa on tolkkua ja meininki on sopivan poprock vaikka asenne on poppunk. Jos haluut kuunnella vaan yhden biisin tältä levyltä, kuuntele tää.


Makeshift Love
Eka sinkku ja tähän olin vähän pettynyt. Mielestäni vähän liian varman päälle pelaten tehty biisi, joka uppoaa ehkä lähinnä niihin 13-vuotiaisiin jotka ovat vasta päässeet tämän laatubändin makuun. Ihan ok, mutta 6 vuoden tauon jälkeen odotin vahvempaa avausta ekan sinkun myötä.


40 oz. Dreams
Kesä/bilefiilistely biisi, joka itsessään ihan ok. Ei mun mielestä sisällä mitään sen suurempaa sanomaa, muutama hauska laini löytyy lyriikoista ja ihan kiva rallatus. Silti sinkuksi tämäkin oli Makeshift Lovea parempi vaihtoehto, uskon kuulevani tätä radiosoitossa.


Life Can’t Get Much Better
En osaa erotella mikä tässä biisissä tekee sen, mutta tää lukeutuu myös mun suosikkeihin. Menevä, tarttuva ja silti sopivan rauhallinen. Ehkä sanat kolahtaa tai muuten vaa biisissä on jotain koukuttavaa, lukeutuu kyllä levyn parhaimmistoon. Ehkä se on se fiilis, kun lempibändi tekee paluun 6 vuoden jälkeen ja saa hoilata bändin mukana ”Life Can’t Get Much Better?” Jos tätä vertaa esimerkiksi Makeshift Loveen, huomaa selkeästi sen että on muistettu ettei me fanit olla enää 13-vuotiaita, vaan ollaan yhtälailla vuosien myötä kasvettu.

Keep Swingin’ feat. Kellin Quinn
Parin leppoisan rallattelun jälkeen vihdoin vähän meininkiä! Oon ilmeisesti kasvanu hieman skenestä ulos, sillä mun piti todella googlata kuka on Kellin Quinn (Sleeping With Sirens -bändin vokalisti). Edellisen levyn (Cardiology) myötä oli huhuja aika vahvana siitä, että Good Charlotella olisi ollut haasteita silloisen levy-yhtiönsä kanssa ja tämän biisin sanoituksista voisi melkein päätellä, että huhujen juurilla olisi jotain totuuden siementäkin. Edelleen googlauksen lopputulos siitä, että Kellin Quinn on mies eikä nainen hämmentää mua tässä eniten. Kaiken kaikkiaan kuitenkin menevä ralli, asenteella ”me tehään mitä me halutaan”. Toimii.

Reason To Stay ft. Simon Neil
Rokahtava balladi. Olihan se jo aika todelliselle tunnevyöryballadille. Pitkälle on päästy balladeissakin, ei sillä etten arvostaisi esimerkiksi Seasons kappaletta, mutta vuosien kehitys laulussa, melodiassa ja sanoituksissa näkyy. Biffy Clyrosta tuttu Simon Neil toimii kyllä Maddenien äänien ja melodioiden kanssa kun nenä nassussa. Balladi tai ei, on tässä silti vähän menoa, ettei liian melankoliseksi mene. (ps. tämä on se biisi jonka kohdalla viimeistään itkin ilosta uuden levyn myötä)

Stray Dogs
Toinen hitaampi riutuvan rakkauden laulu. Tarttuva melodia, tunnelatausta täynnä olevat sanoitukset ja biisi muutenkin toimiva kokonaisuus. Poppibiisi, pienellä raspi ja riffilisällä, mutta toimii ainakin muhun.

Stick To Your Guns (Interlude)
En oo oikein ikinä ymmärtäny interluden ideaa. Pieni biisin pätkä, joka tuntuu irralliselta muuten toimivan kokonaisuuden keskellä. Mielestäni tämä oli turha täyte. En tiedä oliko tässä nyt joku tunnelataus vai miksi se on ollut pakko saada tunkea levylle. Mun mielestä olis voineet tehdä tästä pätkästä joko kokonaisen biisin tai jättää sen pois.

The Outfield

Menevä renkutus, luulen että toimii paremmin livenä kun stereoista. Mukava energiapiikki hidastempoisempien biisien keskellä ja punk-asenne vilahtaa taas poprockin keskeltä, sekä musiikillisesti että lyriikoissa. Enää ei ”olen niin ulkopuolinen hylkiö-”sanoitukset nappaa niinkuin teini-ikäisenä, mutta uskon että livenä tämänkin biisin tahdissa hyppisin ja tanssisin riemuissani.

Cars Full Of People
Mulla ei oo edes sanoja tälle biisille. Mulle tää on Youth Authorityn oma We Believe. Biisi jonka myötä menee kylmät väreet, biisi joka lohduttaa, valaa uskoa ja jota voi laulaa sydämensä kyllyydestä lähes missä tahansa tilanteessa. Menevä, vähän hempeä mutta sopivasti ”they never know what we’re about”- henkeä meille faneille. Meille, jotka on tuntenut olevansa aina vähän ulkopuolisia mutta on löytäneet paikkansa maailmassa lempibändin, harrastuksen tai kumppanin myötä.

War
Jos Cars Full Of People on Youth Authorityn We Believe, War on uusi Hold On. Erityisesti kitaratemput ja hookit taustalla mahtipontisen melodian kanssa menevät luihin ja ytimiin – puhumattakaan sanoista.

”No peaceful days alone no silent nights
Until the day I die
You’ve become the banner of my life
So when they rise up against you
I’ll be standing here right beside you
Just like war just like it’s war”.

Tämän biisin myötä olin jo vakuuttunut, että vuosien kokemus ja kehitys on tehnyt lempibändistäni entistä paremman.

Moving On
Tavallisille tallaajille tämä on varmaan ihan kiva rallatus / söpö rakkauslaulu, mutta meille HC-tason fanitytöille, jotka vielä 24-vuotiainakin olisi valmiita jonottamaan yötä päivää Tavastian takaovilla vaan saadakseen nähdä edes vilahduksen idoleistaan – tämä biisi antaa paljon enemmän. Moving on valaa uskoa siihen, että toista taukoa ei ole syytä pelätä lähiaikoina ja pojilla riittää vielä intoa ja rakkautta tähän hommaan.

Yhteenveto:

Musiikillisesti Good Charlotte kuulostaa paremmalta kuin ikinä. Tiettyjen ehkä leimaksikin muodostuneiden honotuksien ja irrallisten kitarariffien puuttuminen saattaa kuulostaa aluksi fanien korvaan hassulta, mutta jos osaa arvostaa kehitystä ja puhtaampaa laulua, huomaa kyllä että töitä on tehty vuosien saatossa. Koko levystä jäi mulle fiilis, että nyt on tehty samalla palolla kun ekat levyt ja kaiken lisäksi omaehtoisemmin. Kirosanoja ei enää korvata tai poisteta, ne kuuluu biiseihin jos kuuluu. Myöskään liikaa yritystä poppiin, rockiin tai punkkiin ei löydy vaan Good Charlotten omaleimainen yhdistelmä näistä on saanut olla läsnä koko levyn. Ainoastaan Makeshift Love ja Interlude tuntuivat hieman irrallisilta.
Lempparit : Life Changes, Reason To Stay, Stray Dogs, Cars Full Of People, War ja Keep Swingin’.

Koko levy on nyt kuunneltavissa Spotifyssa ja sen voi myös ostaa hyvin varustelluista levykaupoista sekä iTunesista. iTunesista ostetun levyn mukana tulee myös muutama bonusbiisi, jotka mun mielestä ainakin oli niin hyviä, että ne olis pitäny sisältyä levyyn.

Muutaman kriittisen lauseen myötä tää tais olla kovasta yrityksestä huolimatta silkkaa fanityttöilyä, mut minkäs sille voi – mä sentään varotin. Mukavaa viikon alkua, muistakaa pistää Youth Authority kuunteluun!

Follow:

Kommentoi