Korkeakouluun?

Joku tovi sitten kirjoitin siitä, kuinka mielestäni ei voi olettaa, että jokaisella on mahdollisuus kouluttautua. Monella kuitenkin on. Aihe on ajankohtainen, koska korkeakoulujen yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Se tarkoittaa siis, että amis tai lukiopapereilla voi nyt hakeutua jatkokouluttautumaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Jos edes pienikin osa susta on kiinnostunut niin sanon että HAE. Sun ei tarvii ottaa sitä paikkaa vastaan jos et haluakaan, mutta hakeminen itsessään voi opettaa jo paljon.

Mihin mä hakisin?
Jos et ole vielä löytänyt omaa alaasi, suosittelen tekemään testin tai toisenkin. Esimerkiksi Studentumin ammatinvalintatesti ja mol.fi:n ylläpitämä ammatinvalintaohjelma ovat hyviä suunnanantajia. Niiden lopputuloksia, omia kykyjä ja motivaatiota seuraamalla löydät varmasti Opintopolusta itsellesi mieluisan hakukohteen. Jos et, niin opintopolkua voi selata ilman testejäkin. Kannattaa myös pitää mielessä mikä on toivomasi tulotaso ja googlailla kiinnostavien tutkintojen palkkatasoa.

Miten mä haen? 
Korkeakoulujen yhteishaku tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi. Opintopolku palvelusta löydät superselkeät ohjeet kuten: Näin haet kevään yhteishaussa korkeakouluun , Viisi vinkkiä hakemiseen ja Näin täytät korkeakoulujen yhteishaun hakulomakkeen.  Hakemiseen tarvitset nettipankkitunnukset. Varaa aikaa ja rauhallinen ympäristö. HUOM! Hakemusta voi muuttaa vaan hakuajan puitteissa. (Voi sen jälkeenkin, mutta menee hankalaksi.) Tsekkaa myös koulutuskohtaiset esivalinta- ja valintakoe ajat ja materiaalit.

Mitä tukia voin saada?
Opiskelijoiden tuet muuttuvat 1.8.2017 alkaen. Tämä tarkoittaa, että korkeakouluopiskelijana saisit opintorahaa enintään 250,28 e/kk. Vaikka opintorahan määrää pienennetään, opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, jolloin pääkaupunkiseudulla saisit n. 390 e / kk asumislisää. Näillä summilla pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan eletä, joten uudistusten myötä valtion takaamaa opintolainaa voi nostaa 650 e/ kk jos pankki sen sinulle myöntää.
Kela antaa valtion takauksen uudistetusti kaikille, mutta on pankista kiinni saako lainaa. Jos tukirahat epäilyttävät, lainan saaminen on mahdotonta – ei opiskelun tarvitse kuitenkaan kaatua siihen. Opintopolkua vilkuilemalla löydät monenlaisia tutkintoja, jotka voi suorittaa verkko-opintoina tai monimuotona. Nämä koulutusmuodot usein mahdollistavat osa- tai kokoaikaisenkin työn tekemisen.

Kannattaako mun ees hakea?
Ehdottomasti. Paikkaahan ei ole pakko ottaa vastaan, mutta pääsykoemateriaalin pänttääminen, pääsykokeet ja niihin jännittäminen voivat kaikki olla opettavaisia kokemuksia. Voi olla, ettei paikkaa irtoa ekassa haussa tai voi olla, että pääset juuri minne hait – oli miten oli, se selviää vain kokeilemalla. Jos olet päässyt siihen pisteeseen, että olet suorittanut onnistuneesti toisen asteen tutkinnon on korkeakoulu ennemmin mahdollisuus kuin uhka.

No millon voi hakea?
JUST NYT. On nimittäin viimeiset hetket hakea kevään 2017 korkeakoulun yhteishaussa.
Yhteishaku sulkeutuu 05.04.2017 klo. 15.00

Mä hain, hae säkin!

Follow:

3 Comments

 1. 04/04/2017 / 14:03

  Mä oon varmaan ihan täysin hullu, mutta hain YAMK:n… Mun mies on taas iloinen… Se varmaan salaisesti toivoo etten pääse. 😀 Meidän 18 vuotisen taipaleen aikana mä oon opiskellut 10 vuotta. Oon oikea ihanne vaimo. 😛

  • suvi
   08/04/2017 / 21:58

   Hahhaha no mutta, eikös sen kouluttautumisen ainakin pitäisi näkyä tulevaisuudessa sen vaimon lompakon paksuudessa – että saa se mieskin varmasti osansa kun vaan sinnittelee :–D

   • 09/04/2017 / 06:21

    No, niinhän sitä luulis… mutta ei taida oikein sote-alalla päteä…

Kommentoi